La nostra comissió sempre ho ha tingut clar, la feina que es realitza en Campaments es caracteritza per ser de lideratge horitzontal: totes les persones que formen part es responsabilitzen, treballen i aporten idees per igual.
Quan va començar l’exercici 2022 – 2023 el nostre president no va dubtar, la creació d’una delegació dedicada exclusivament als i les júniors de la comissió implicaria un abans i un després. Per primera vegada assumirien responsabilitats en la realització de tasques, se’ls donaria vot i veu i, a més, es fomentarien les relacions Intergeneracionals dins de la nostra falla. Així doncs, van ser les i els júniors les persones encarregades en organitzar el Dia del Faller i preparar les dues cucanyes que es van dur a terme en aquest dia. I quines cucanyes! Les ganes i la dedicació es van reflectir en el resultat final.
El matí de les cucanyes és el més gaudit de la setmana de les festes de Dénia. Aigua, ous, farina i diversió sempre han sigut els ingredients clau. Aquest any nosaltres hem volgut innovar i afegir un element més: la diversitat.
En els últims temps la nostra societat està presenciant un augment de la discriminació cap a determinats sectors de la població, a causa d’aquesta situació són moltes les actuacions acomplides com és l’exemple de la creació de la Llei 15/2022, de 12 de juliol, integral per la igualtat de tracte i la no discriminació o L’Estratègia Valenciana per a la igualtat de tracte, la no-discriminació i la prevenció dels delictes d’odi 2019-2024 .
Volem unes festes josefines segures i lliures d’assetjament i rebuig, inclusives i diverses, i és per això que nosaltres aportem el nostre granet d’arena.
A la primera cucanya la vam anomenar “Ens construïm”. Amb l’objectiu de visibilitzar la comunitat LGTBI, l’activitat consistia en la construcció d’un puzle de cinc peces que tenia com a imatge l’escut de la nostra falla junt amb la bandera del col·lectiu. La necessitat de construir un món més respectuós i tolerant va ser el missatge que vam voler transmetre.
La protagonista de la segona cucanya va ser la llengua de signes. La vam anomenar “Un llenguatge per a tots i totes. Va consistir a tractar d’endevinar, per parelles, paraules representades en aquesta llengua. Van ser les següents: Igualtat, respecte, identitat i diferència.
La comparsa es va dividir en tres blocs: música, ball i objectes. Cada faller i fallera va haver de triar que volia fer en la desfilada, el principi de participació per a nosaltres és important. Ens adonem que Campaments avança quan visualitzem que tots els grups són mixtes, fins i tot el grup de ball, realitzat en moltes ocasions únicament per dones.
El que teníem clar era voler fer plaure a les assistents que acudiren al centre de la ciutat i fer arribar el missatge de la nostra comparsa a totes les persones. Per primera vegada incloem la llengua de signes, i, amb l’ajuda de la professora nativa de @sign.online Tamara Ros, vam fer un pas endavant per trencar les barreres de la comunicació. També es va marcar el ritme de manera visual, mitjançant la fermesa dels passos en el grup de ball i l’alçament dels braços en el grup de música per a poder fer més accessible la comparsa cap a les persones amb discapacitat auditiva.
Per acabar, es van repartir fullets amb la lletra de la cançó que es cantava i la descripció de la carrossa, per tal de proporcionar-la de manera escrita. Aquests tenien un QR que redirigia a aquesta informació en diferents idiomes.